Rovaniemellä on ollut kokeilussa aluelautakuntamalli, jossa lähidemokratiaa toteutetaan kylien asukkaiden omasta toimesta. Nyt lautakuntien jatkuminen on kuitenkin vaakalaudalla ja kaupunginvaltuusto päättää asiasta parin viikon kuluttua. Mielestäni mallia on syytä jatkaa ja kehittää.

Rovaniemen kunta on niin laaja ja monipuolinen, että päätöksentekoa on voitava jakaa myös kylien asukkaille itselleen. Tulevaisuuden kunnan tuleekin nojata nykyistä vahvemmin lähidemokratiaan ja päätöksentekoon on voitava osallistua entistä joustavammin. Rovaniemen malli on toiminut mielestäni kiitettävästi, mutta myös kehitettävää löytyy varmasti. On tärkeää, että lautakunnat toimivat avoimesti ja demokraattisesti. On kuitenkin helpompi jatkaa lähidemokratian edistämistä kehittämällä toimivaa mallia, kuin aloittamalla alusta.

Haluaisin nähdä myös, että lähidemokratiaa tuotaisiin myös eri kaupunginosiin. Kuten kylämme, ovat myös kaupunginosat erilaisia ja niissä on omat vahvuutensa. Esimerkiksi Rantavitikalla asuu paljon opiskelijoita, joten olisi hienoa saada heidän näkemystään paremmin esiin alueen päätöksenteossa.

Kuntavaalit eivät saa olla ainoa tapa vaikuttaa oman kunnan tulevaisuuteen. Kuntalaiset on otettava paremmin mukaan tekemään päätöksiä heidän arkensa hyvinvoinnista. Yksi keino siihen on juuri lähidemokratian kehittäminen.