Anne Berner (kesk) testasi jälleen suomalaisten leukaperiä kertoessaan Ylelle, että ilmastonmuutos on Suomelle mahdollisuus.Ja kyllä, minulla ainakin loksahti leuka tuollaisen lausunnon jälkeen. Eihän kukaan voi tosissaan väittää, että koko ihmiskunnan suurin ongelma voisi olla piskuiselle Suomelle hyvä asia?

Kaikki tilanteet, olivat ne sitten eettisesti katsottuna hyviä tai pahoja, luovat markkinoita. Aina on mahdollisuus tehdä kauppaa – ja aina joku tarttuu tilaisuuteen. Siksipä myös ilmastonmuutos, joka pahimmillaan uhkaa koko ihmiskunnan olemassaoloa, voi olla jollekin hyvä bisnes. Kaaoksenkin keskellä joku voi löytää markkinaraon, jonka avulla auttaa ainakin itseään – ja ehkäpä tarjoamansa palvelun tai tuotteen avulla myös asiakastaan. Zombie-maailmanlopussa esimerkiksi kirveskokoelma saattaa mennä helposti kaupaksi kovaankin hintaan, mutta Monet’n taululla ei paljon aivonsyöjää hidasteta.

Ilmastonmuutos ei ole hyvä bisnes. On täysin vastuutonta yrittää asettaa ihmiskunnan kohtalonkysymys positiiviseen valoon. Me suomalaiset emme tule hyötymään esimerkiksi pidemmästä satokaudesta, jos maailmantalous kaatuu sotiin ja pakolaismassoihin. Kiva, keskieurooppalainen kesä ei paljoa lämmitä, kun suomalainen matkailuala nojaa niin vahvasti lumisiin talviin, jotka ilmastonmuutos onnistuu myös tappamaan. Puhtaat vetemme ajavat tänne sotavoimia, kuten öljy tekee nyt Lähi-idässä.

Ilmastonmuutos on koko ihmiskunnan suurin ongelma. Se ei ole haaste, se on kohtalonkysymys. Ilmastokriisi vaikuttaa niin laaja-alaisesti ja niin monipuolisesti, että sen vaikutukset ovat kaiken kaikkiaan tappavat, lopulliset, peruuttamattomat.

Westeros on kirjailija George R. R. Martinin Tulen ja jään laulu -fantasiakirjasarjassa esittelemä maa. Monille meistä se on tuttu Game of Thrones -tv-sarjasta, jossa valtaa ja valtaistuinta tavoitellaan mitä häikäilemättömin ja armottomin keinoin. Kaikki tuo valtaistuinpeli kuitenkin kalpenee, kun katsotaan kokonaisuutta: Muurin takana odottaa kuolleiden armeija, jonka pysäyttämiseen tarvitaan kaikkien yhteistyötä.

Game of Thrones ja sen kuolleiden armeija ovatkin mitä mainioin allegoria eli vertauksellinen esitystapa ilmastonmuutokselle ja ihmiskunnalle. Kun ihmiskunta keskittyy vain tappelemaan pienistä asioista keskenään, ei se tule huomanneeksi, että suurin uhka jää hoitamatta: Ilmastonmuutos on pysäytettävä yhdessä, tai se vie meidät kaikki mennessään.

Vain harva ihminen tällä planeetalla tietää, että mikä on Game of Thrones -sarjan loppuratkaisu. Teorioita on internet pullollaan. Osassa nojataan jopa ajatukseen, että ehkäpä kuolleiden armeija ei olekaan läpeensä paha. Mutta oli Westerosissa tilanne mikä hyvänsä, reaalimaailman tilanteen lopputulema kyllä tiedetään: Ilmastokriisi on estettävä.

Se onkin ainoa positivinen asia mitä ilmastonmuutoksesta voi koitua. Ilmastonmuutos voi olla se suuri vihollinen, jonka ihmiskunta kääntyy yhdessä voittamaan. Ehkä sen kautta voimme nähdä, että yhteistyö on ainoa keino selviytyä. Ehkä sen kautta näemme, että maailmaa on rakennettava kestävästi – niin ihmisten kuin ympäristönkin ehdoilla. Ehkä sen kautta ihmiskunta tajuaa, että se on yhdessä ”me”.

Cersei Lannisterin kaltaiselle vallanhimolle ilmastonmuutos ei ole mahdollisuus.