“ Gallupit on gallupeja.” , osaa useampikin suomalainen poliitikko todeta, kun oman puolueen suosio laskee tai ei ollut noussut puoluekannatusarvioissa. Näinhän se onkin: Puolueen suuruus mitataan vain vaaleilla, ja gallupit kertovat vain suosion muutoksista. Ja yleensä nuo muutokset ovat niin pieniä, että olisi parempi nostaa katse kuukausivaihteluista ja keskittyä kokonaiskuvaan.

Yle julkaisee yleensä kuun alussa aina edellisen kuukauden puoluekannatusarvion tulokset. Ja tänään on tullut taas uusi gallup. Politiikan harrastajilla on siis helppo päivä, kun voi joko kehua omien nousua tai huomauttaa kannattajille, että töitä vielä riittää.

Yleensä huomion viekin nuo pienet vaihtelut. Media kysyy jopa puolueiden puheenjohtajilta selityksiä virhemarginaaliin sopiville, sinänsä merkityksettömille muutoksille. Liki huomaamattomista notkahduksista saadaan hiljaisena uutispäivänä helposti suurikin tappio, jolla voidaan spekuloida jopa puheenjohtajan asemaa puolueessa.

Toivon, että yhä useampi jaksaisi kuitenkin nostaa katseensa näistä kuukausigallupeista. Suurimmat muutokset tapahtuvat pitkällä aikavälillä, ei yhden lomakuukauden ja mediahiljaisuuden aikana.

Jos puolueiden kannatuksen muutosta verrataan suhteellisesti, ovat muutokset vaalien jälkeen melko suuria. Suhteessa siis puolueen omaan kannatukseen: Jos 5 % kannatus laskee 4 prosenttiin, on silloin suhteellisesti hävinnyt peräti 20 % kannatuksesta – ei siis vain 1 prosenttiyksikkö. Tässä puolueiden kannatuksen suhteellinen muutos viime eduskuntavaalien ja uusimman gallupin välillä:

Vihreät            61,2 %
Vasemmistoliitto    38,0 %
KD            22,9 %
SDP            14,5 %
Keskusta        3,3 %
Kokoomus        -03,3 %
RKP            -12,2 %
Perussuomalaiset    -57,1 %

Hallituspuolueista perussuomalaiset ovat kovasti pakkasella, kun kannatuksesta on hävinnyt jo yli puolet. Hallituskumppanit ovat puolestaan selvinneet hyvin. Opposition puolella vihreät ovat nostaneet kannatustaan suhteessa eniten, mutta RKP on vaaleihin nähtynä selvästi menettänyt omaa kannatustaan. Näitä(kin) lukuja kannattaa pohtia tarkemmin.

Gallupit on gallupeja, mutta on toki hyvä huomata, että elämme mielenkiintoisia aikoja. Jopa kuukausien välillä voi tapahtua virhemarginaalin ylittäviä, isojakin muutoksia. Yhä harvempi kertoo puoluekantansa, mutta yhä useampi on valmis vaihtamaan puoluettaan. Puolueilla tosiaan riittää töitä, mutta työtaakka on maraton, ei pikajuoksu.