“Hyvät helsinkiläiset! Mittani alkaa tulla täyteen: kyllä hevosenomistajallakin on oikeuksia! Miksi hevosenomistajalle tehdään tahallista kiusaa? Nyt on aika hevosenomistajien sanoa, että jo riittää, mikä tahansa vihreä hömpötys ei käy!

Hevoseton keskusta tappaa kaupungin. Ihmiset haluavat käyttää helpon ja käytännöllisen matkan päässä olevia kauppoja. Samaan aikaan ei voida odottaa, että ihmiset tulevat keskustaan ostoksille, kun hevosen käyttöä vaikeutetaan.  Mitä enemmän yritätte hätistää hevosia Helsingistä pois, sitä varmemmin tulee keskusta muuttumaan pelkäksi ravintolavyöhykkeeksi kun ns. tavalliset kivijalkaliikkeet muuttavat pois.

Nyt olisi jo korkea aika ymmärtää, ettei ihmisiä voi pakottaa toimimaan järjenvastaisesti. Joko hevosen käyttöä helpotetaan keskustassa tai ihmiset siirtyvät laitakaupungille, missä on mahdollista tehdä kaikki ostokset kuivassa, lämpimässä, hienossa ostoskeskuksessa, jonka yhteydessä on hevoselle talli.

Keskustaan tulee saada hyvät kulkuyhteydet hevosille ja riittävästi edullisia pilttuita, niin silloin kaikki voivat paremmin. Naapurikaupunki Espoon kasvu ja suosio johtuvat pitkälti siitä, että kaupungissa on tilaa ja helppo liikkua hevosella.  Siksi tärkeä kulkuväline hevonen on saatava takaisin katukuvaan. On myös huomioitava, että tietyn tulotason omaavilla hevosen omistamisen tarve ei vähene, vaikka julkinen liikenne olisi hyvä.

Uusia asuntoja kohden on varattava riittävästi tallipaikkoja. Tallipaikan saatavuus vaikuttaa huomattavasti asunnon arvoon ja mahdolliseen käyttötarkoitukseen. Tallipaikan hinnan on pysyttävä edes jossakin määrin siedettävänä.

Minulle hevonen ei ole statussymboli. Se on hankittu tarpeeseen. Tässä maassa, jossa hevosen omistaminen on järjettömän kallista ja hevosenomistajia käsitellään kuin pahemman luokan rikollista, ei kukaan hanki hevosta huvikseen. Ei ainakaan jos asuu Helsingissä. On typeryyden huipentuma että kaupunkeja suunniteltaisiin viherpiiperösinkuille, jotka haluavat oleilla kävelykaduilla. “


Hevonen oli joskus merkittävä liikenneväline. Futuristi James Wallman kuitenkin ennustaa, että autoille tulee käymään kuin hevosille ennen autojen yleistymistä: Autoilla ajetaan vain huvikseen vapaa-aikana. Kaupungissa niitä ei saa edes käyttää, koska siellä käytössä on automaattiautot.

Kysymys kuuluukin: Olemmeko mukana muutoksessa, ja keräämässä siitä koituvat hyödyt vai tappelemmeko turhaan vastaan?
Miikka Keränen
Rovaniemi
Vihreät

P.S. Kirjoituksessa on käytetty pohjana autoja puolustavia kirjoituksia.

P.P.S. Kannatan joukkoliikennettä, kimppakyytejä, yhteisomisteisia autoja, sähköautoja ja muita keinoja vähentää autoilun haittoja, mutta ymmärrän hyvin auton tarpeellisuuden ja välttämättömyyden monilla alueilla. Meilläkin on auto, koska ilman sitä ei pärjäisi. Tilanne on kuitenkin erilainen eri puolilla maata, ja esim. kilometrikorvausten ja bensaverotuksen tulisi ottaa se huomioon.