Äitini puoliso ei äänestänyt minua eduskuntavaaleissa. Eikä äänestänyt muuten kukaan hänen sukulaisistaan. En tiedä tätä siksi, että he olisivat minulle tämän kertoneet. Tiedän sen, koska vaalitulokset on avointa dataa, josta se käy selvästi ilmi.

En saanut eduskuntavaaleissa ainuttakaan ääntä Posiolta. Siellä on kuitenkin kirjoilla äitini kihlattu sekä hänen sukulaisensa. Kivitaipaleelta sain vain kaksi ääntä, moni sukulainen jätti siis sielläkin äänestämättä. Avoin vaalidata rikkoo tältä osin räikeästi heidän oikeuttaan vaalisalaisuuteen. Vaalisalaisuuden ideana on toki estää, ettei tarvitse kertoa, että ketä äänesti. Mutta mielestäni myös se tieto, että ketä ei äänestänyt, pitäisi laskea osaksi oikeutta vaalisalaisuuteen.

Ehdotankin, että pienten äänimäärien kohdalla ei paljasteta aivan tarkkaa tietoa äänistä. Esimerkiksi minun vaalituloksesta voisi nähdä, että sain alle 5 ääntä Posiolta. Tietäisin toki silti, että eivät aivan kaikki perhetutut äänestäneet, mutta en voisi tietää varmasti, ettei kukaan. Silloin se olisi aivan ehdokkaan omalla vastuulla, että jaksaako moisella päätään vaivata.

Pienillä paikkakunnilla tämä on ongelma myös siksi, että ihmisten äänestyskäyttäytymistä seurataan. Jos kaikki tuntevat pienen äänestysalueen ihmiset, ja yht’äkkiä outo puolue saakin äänen, alkaa puskaradio soimaan. Kuka oikein tuota äänesti?

Olen radikaalin avoimuuden kannattaja, mutta sen oheistuotteena ei saa tehdä ihmisten elämää hankalaksi. Pienellä vaalidatan fiksauksella voitaisiin välttyä kaikkein räikeimmiltä paljastuksilta.

Lopuksi haluan vielä muistuttaa, että vaalisalaisuus on oikeus olla kertomatta. Mutta on ihan luvallista kertoa, että ketä äänesti – ja kannustaa myös muita äänestämään samoin. Silloin se oma ehdokas saattaa jopa menestyä paremmin!

Tasapuolisuuden nimissä voin paljastaa nyt, että ketä olen oikein lyhyehkön täysi-ikäisyyteni aikana äänestänyt:  Satu Hassia (2009)  ja Antero Vartiaa (2014) europarlamenttiin, itseäni eduskuntaan (2011, 2015) , kirkkovaltuustoon (2010, 2014) ja kaupunginvaltuustoon (2012) sekä Pekka Haavistoa (2012) presidentiksi molemmilla kierroksilla. Paljastan nämä kuitenkin vapaaehtoisesti: en halua, että ne voitaisiin päätellä asuinalueeni perusteella.

Miikka Keränen
Rovaniemi
Vihreät