On vastuutonta kipata rahaa ihmisille. Jos valtio elättää, ei synny luontaista tarvetta tehdä asioita itse. Ihmisistä tulee riippuvaisia ulkopuolisesta tuesta, eivätkä he koskaan itsenäisty. Ja varmasti veronmaksaja keksisi parempaa käyttöä niille euroille, jotka hän on kovalla työllä yhteiskunnalleen tuottanut. Tutun kuuloista puhetta kehitysavusta, eikö vain? Siksipä onkin aivan älytöntä, että Suomi käyttää niin paljon rahaa yritystukiin.

Yritystuet ovat huonoa kehitysapua. Siis sitä, mitä kehitysyhteistyön oletetaan olevan.  Annetaan rahaa, elätetään, eikä odoteta mitään sitä vastaan. Suomi käyttää yritystukiin merkittäviä summia, lähes miljardi euroa vuosittain. Suurimpia hyötyjiä ovat viihdelaivat, eli esimerkiksi Viking Line. Suomi siis tukee rahallisesti sitä, että kansalaiset pääsevät kännäämään ruotsinlaivalle.

Ennen kuin revitte kokonaan pelihousunne, pitää minun todeta pari seikkaa. Kaikki elinkeinoelämän tuet eivät suinkaan ole huonoja. Mielestäni on oikeudenmukaista, että uusia yrittäjiä tuetaan. Yrityksen perustaminen on erittäin kallista ja usein riskialtista puuhaa – moni ensimmäinen yritys päätyy konkurssiin. Ilman jonkinlaista startti-rahaa olisi yrittäminen käytännössä vain varakkaiden herkkua. Lainaa toki saa pankista, ja sitä varmaan jokainen yrittäjä ottaakin, mutta omasta mielestäni on oikein, että alkuun saa vähän tukea. Yhteiskunnan tulisi tukea myös yrittäjiä siinä, että he saavat palkattua ensimmäisen työntekijänsä. Kuten usein on todettu, yrityksiin ne suomalaiset työllistyvät, jos työllistyvät. Uuden työntekijän palkkaamisen tulee olla myös yritykselle taloudellisesti kannattavaa.

Myös tutkimus- ja kehitysrahat (R&D) ovat hyvää elinkeinoelämän tukemista. Suomen kansantalous janoaa uusia nokioita, eikä niitä synny tyhjästä. Erilaiset yrityshautomot ja yhteistyö esimerkiksi korkeakoulujen kanssa on se, millä Suomi lähtee nousuun. Tarvitaan aitoja innovaatioita, joilla luodaan rahaa ja työtä – ei niitä leikkausinnovaatioita, jotka saakin tukkia peräaukkoon.

Siksi onkin käsittämätöntä, että elinkeinoelämän tuista nipistetään lähinnä vain juuri tutkimus- ja kehitysrahojen osalta. Yritystukia ei leikata, vaikka jopa EK oli tähän valmis ennen vaaleja. Hallitus siis mieluummin antaa rahaa menestyville yrityksille, ja leikkaa samalla esimerkiksi koulutuksesta. Hallitus leikkaa tulevaisuudestamme ja Suomen kilpailukyvystä, mutta jättää valtavat tukirahat rauhaan.

Yritystuet ovat huonoa kehitysapua. Ne passivoivat yrityksiä, ja vääristävät kilpailua. Luulisi, että markkinatalous olisi oikeistopuolueille edes jotenkin arvokas asia, mutta nyt taidetaan mennä kuitenkin eturyhmien pillin mukaan.

Hallitus valehtelee taukoamatta, että heidän valitsemansa kipeät leikkaukset ovat välttämättömiä. Väärin. Koulutusleikkaukset ja monet muut leikkaukset olisi korvattavissa. On olemassa vaihtoehtoja, mutta hallituksen arvomaailma on koulutusvastainen, lisää globaalia kurjuutta ja tukee omia eturyhmiään. Vaihtoehdottomuus on valhe – hallituksen päätökset ovat arvovalintoja.

Ja kun siitä kehitysyhteistyöstä oli puhe. Suomi leikkaa siitäkin kestämättömiä summia. Hallitus vie avun pois aliravituilta lapsilta.  Hallitus myös siirtää tukensa pois järjestöiltä, ja antaa senkin yritysten käsiin – ja samalla vielä kuvittelee, että yksi raha voidaan laittaa kirjoihin kolmella eri tapaa. Yritystuki ei ole samalla ilmastorahastoa ja investointia.

Elämme melko uskomattomia aikoja, hyvä ystäväni. Hallitus leikkaa sieltä, missä rahaa kipeimmin tarvitaan ja jättää samalla esimerkiksi ympäristölle haitalliset tuet ennalleen. Eikä se vain leikkaa koulutuksesta, vaan heikentää koulutuksen kansainvälisyyttä lukukausimaksuilla – vastoin kokeiluja ja muiden maiden kokemuksia. Otamme rahat pois sieltä, missä voisimme auttaa pahinta köyhyyttä ja kurjuutta – ja ihmettelemme, miksi niistä elävä terrorismi rehottaa. Hallituspuolueiden riveissä ollaan sodassa monikulttuurisuutta vastaan, kiistetään ihmisoikeuksia ja toivotaan kuolemantuomiota. Kun ministeri valehtelee, se löylytetään ja harjataan kulisseissa.

Kylmiä ja kovia paketteja hallitus antaa Suomelle. Kovia, kovia paketteja.

Miikka Keränen

Rovaniemi
Vihreät