Pääsin osallistumaan lennosta kaupunginvaltuuston kokoukseen 20. lokakuuta 2014. Tulin siis mukaan, kun kokous oli jo alkanut, ja yksi vihreiden ryhmän jäsen joutui poistumaan ennen sen päättymistä.

Kun pääsin kokoukseen, oli käynnissä täysi rähinä. Vuoden 2014 talousarvion haluttiin muuttaa osavuosikatsauksen jälkeen, jotta Napapiirin Vesi saisi 200 000 euroa lisämäärärahaa Vikajärven viemärihankkeeseen. 

Ilmeisesti tunteita kuumensi poliittisten eri mielisyyksien lisäksi myös reistaileva kokoustekniikka (vaikka itse kyllä puhuisin kokousteknologista, kun kokoustekniikalla mielestäni tarkoitetaan ihan vain kokouskulun käytäntöä) ja kirosanojen käyttö. Ilmeisesti mykät mikit ja valottomat taulut ärsyttivät kokousväkeä.

Minun on myönnettävä, että en ole tarpeeksi perehtynyt kaikkiin kunta-asioihin, että voisin lyhyellä aikavälillä loikata varavaltuutetun paikalta valtuustosaliin, ja ottaa osaa keskusteluun. Vikajärven asiasta olin autuaan tietämätön. Jouduinkin perustamaan mielipiteeni ympäriltäni saatuihin mielipiteisiin, pidettyihin puheenvuoroihin ja nettihakuihin.

Kun asiasta äänestettiin, huusin itse ”ei”.  Olisin toki voinut äänestää ”tyhjää”, mutta koen sen huonoimmaksi vaihtoehdoksi tällaisessa tilanteessa. Mutta en siis olisi myöntänyt lisärahaa tähän hankkeeseen. Nopeasti käsitin, että hanke on todettu tehottomaksi. Ilmassa oli myös hieman siltarumpupolitiikan tuoksua, kun monesti ainoa puolustava argumentti oli kylää puolusteleva puheenvuoro, eikä niinkään hankkeeseen kantaanottava.

Älkää käsittäkö väärin, olen ehdottomasti sitä mieltä, että Rovaniemen kehityksessä on otettava huomioon myös kylät. Olen sekä kylien että kaupungin asialla. Mutta kumpaakaan ei pidä kehittää tehottomilla ratkaisuilla.

En tiedä, oliko tämä nyt tehoton vaiko ei. Ei-äänet hävisivät, joten hanke etenee. Koska en asiaan ole perehtynyt, en ole tästäkään päätöksestä pettynyt. Toisaalta ymmärsin hyvin myös sen argumentin, että on oltava hieman kohtuuden tajua. Maksoihan kokoussalin (toimimaton) tekniikka paljon enemmän kuin tuo viemärihanke.

Tämän jälkeen valtuusto pureskeli läpi hallintosäännön. Ryhmät pitivät jälleen pitkiä puheenvuoroja kukin vuorollaan, ja asiaa puitiin eri näkökulmista.

Perussuomalaisten puheenvuorossa pahoiteltiin sitä, että valtuuston koko pienenee Rovaniemellä. Oltiin laskettu, että se haittaa pieniä puolueita ja hyödyttää keskustaa. Vaalit toki ratkaisevat, mutta nykyisellään pienempi valtuusto tarkoittaa yleensä sitä, että pienet kärsivät eniten. Jäihän nytkin KD käytännössä ilman paikkaa valtuuston pienentyessä, kun heidän valtuutettunsa olisi selkeästi ollut mielummin perussuomalainen.

Perussuomalaiset ehdottivat myös kaupunginjohtajan pestiin 6 vuoden määräaikaisuutta. Tämä kismitti vasemmistoliiton Tennilää, jonka mielestä kukaan ei kuuden vuoden vuoksi alkaisi rakentamaan taloa Rovaniemelle.

Päätin pitää lyhyen puheenvuoron, koska en halua istua hiljaa valtuustossa. Pitämäni puheenvuoro meni kutakuinkin näin:

Arvon puheenjohtaja,

Haluan ensin kommentoida hiemen ryhmäpuheenvuoroja. Oli hyvä kuulla, että perussuomalaisten ryhmässä kannettiin huolta pienemmistä puolueista. Etenkin kun puolueen johto tuntuu aina pienempiä vähättelevän takiaispuolueiksi. Jaan siis heidän kanssaan huolen valtuuston pienemisestä. Ja vasemmiston suuntaan on näin nuorena todettava, että kuuden vuoden työkeikka olisi kyllä aika mahtava juttu. En tiedä, ollaanko vieraannuttu työelämästä, mutta nuorille noin pitkä työsopimus olisi kyllä hyvä asia, ainakin itse olisin siitä innoissani.

Sitten pari kommenttia tähän itse hallintosääntöön. Olen iloinen, että koulutus- ja vapaa-ajanlautakunnat pidetään yhä erillään: tästähän on esitetty, että ne pitäisi yhdistää. Niillä on kuitenkin niin eri tehtävät, että en pidä yhdistämistä hyvänä. Valtuuston kokoa jo kommentoinkin aiemmin.

En tiedä, onko tämä oikea aika tätä kommentoida, mutta jos me todella haluaisimme tehdä avoimempaa ja demokraattisempaa päätöksentekoa, niin silloin meidän pitäisi kyllä edistää tätä pormestarimallia. Mielestäni Lapin pääkaupunki ansaitsee demokraattisemmin valitun johtajan.

Ei ollut kyllä parasta minua, mutta väsynyt on (vara)valtuutettukin joskus. Toki lautakunnista ja pormestarimallista voisin pitää vaikka luennon, kunhan vähän perehtyisin vielä lisää ja valmistelisin.

Valtuustoaloitetta en ehtinyt tekemään, mutta allekirjoitin kyllä kaksi. Toisessa esitettiin, että Rovaniemen alueella tulisi olla saman hintaiset bussiliput kaikille opiskelijoille. Toinen taas peräänkuulutti valtuuston kokouksien esittämistä netissä suorana. Kannatan vahvasti molempia.

Kokous oli hieman uuvuttava, mutta ehkäpä alan pikkuhiljaa oppimaan kantapään kautta, että perehtymistä on tehtävä enemmän. Lupaan petrata. Varavaltuutetulta vaaditaan paljon, sillä aikataulujen olisi hyvä olla joustavia ja asioihin pitäisi päästä sisälle ilman kokouskeskusteluita ja koulutuksia. Huh!

On vielä todettava, että oli mukava huomata, etten ollut enää ainoa #roivaltuusto– aihetunnisteen käyttäjä! Keskustan Liisa Ansala myös twiittaili. Ehkä myös muut valtuutetut huomaavat, että vaikuttaa vois myös somessa.